Çeviri: Abdulhalim Karaosmanoğlu
W20, G20'nin Kadın 20 sosyal yardım grubudur. Aynı zamanda W20-Kadın 20 Birleşik Krallık delegesi olan Glasgow Üniversitesi'nden Kathleen Riach, kısa bir süre önce İskoçya Ulusal Sağlık Hizmetleri ile birlikte yeni araştırma bulgularına ilişkin bir rapor yayınladı.
Riach ve ekibi, kadınlardan iş yerindeki deneyimlerini ve yapısal engeller ile kültürel algıları nasıl müzakere ettiklerini paylaşmalarını istemiştir. Ulusal Sağlık Hizmetleri genelinde çalışanlardan gelen 6.000'den fazla yanıtla, iş yerlerinin kadınlar ve menopozla ilgili uygulamalarını iyileştirebilecekleri beş yolu belirleyebildiler.
MAPLE kısaltmasını kullanarak, iş yerinde kadınlara fayda sağlayacak beş iyileştirme alanı tanımladılar:
M - "mikro" veya kısa süreli izni uzatın.
A - üst düzey liderlerden kaynak ve destek sağlayarak olumlu mesajlar göndermek için müttefikliği kullanın.
P - sıcaklığın düzenlenmesinden ofis oturma düzenine kadar işyerinin fiziksel ortamını iyileştirin.
L - sınır yönetimine dikkat edin. Bölüm müdürleri ve amirler, kadınların işyerinde nasıl karşılandığı ve nasıl muamele gördüğü konusunda önemli bir etki yaratabilir.
E - eğitim ve farkındalık önemlidir. İşyerindeki herkesin kadın sağlığı konusunda eğitilmesi, kadınların daha uzun süre çalışabileceği ve daha sağlıklı olabileceği anlamına gelir. Araştırmalar, iş ve yaşam dengesini destekleyen politikaların insanlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir.
The Fawcett Society, Britanya'da 249,124 çalışan annenin, "annelikle ilgili modası geçmiş zehirli tutumlar" ve çocuk bakımına ilişkin baskılar nedeniyle işlerinden ayrıldığını ve bu annelerin terfi almak ya da iş gücünden tamamen ayrılmak arasında bir seçim yapmak zorunda kaldığını tahmin etmektedir.
Yaptıkları araştırmaya göre, annelerin üçte birinden fazlası kariyerlerinde ilerleyebilecekken, çocuk bakımının neden olduğu esneklik nedeniyle mevcut işlerinde sıkışıp kalıyorlar.
Bu arada, ankete katılan annelerin %41'i, çocuk bakımı düzenlemelerine uymayacağı endişesiyle bir terfi ve/veya kariyer geliştirme fırsatını geri çevirmiştir.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da "Yeniden Biz"in altıncı yıl dönümüne katıldım. Bu, kariyerlerini bırakmış ve şimdi devam etmeye hazır olan kadınları işe geri döndürmeyi amaçlayan bir girişim.
Fortune'dan Prathana Parakash, kasım ayında hibrit çalışmanın kariyerlerine ara veren kadınların işe dönmelerine yardımcı olduğunu bildirdi. Harvard Business Review'a göre, Fortune 500 şirketlerinin %40'ı kariyere yeniden giriş programlarının bir versiyonunu sunuyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, Microsoft ve Abercrombie & Fitch de dahil olmak üzere daha fazla şirket artık sağlık yardım paketlerinin bir parçası olarak menopoz bakımı sağlamaktadır.
2015 yılında katıldığım ilk W20 konferansında, çalışan anneler için çocuk bakımı konusunu gündeme getirmiştim ve bana bunu önermenin hayal olduğu söylenmişti. Nihayet çocuk bakımı ve kadın sağlığı gibi önemli konularda ilerleme kaydedildiğini görüyoruz. Hayallerim yavaş yavaş gerçek oluyor.
Gülden Türktan, G20 W20'nin kurucu başkanı ve Girişimci Kadınlar Danışma Kurulu üyesidir. Kendisiyle bağlantı kurmak ve daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız.
ÇEVİRMEN HAKKINDA
1987 yılında Ankara’da doğan Abdulhalim Karaosmanoğlu, lisans eğitimini Kıbrıs’ta Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlamış, ardından Mekteb-i Mülkiye’de Toplumsal Cinsiyet Yüksek Lisansı yaparak, feminist uluslararası ilişkiler konulu teziyle mezun olmuştur.
Eğitim hayatı süresince asistan olarak görev alırken, mezun olduktan sonra da STK’larda koordinatörlük yapmış, sanat galerilerine danışmanlık vermiştir.
2019 yılından beri Bahar Dergi’nin ve Aryen Yayınları’nın editörüdür. İlgi alanları olan siyaset felsefesi, toplumsal cinsiyet ve sanat konularında hem hakemli dergilerde hem de popüler yayınlarda makaleler yazmakta ve çeviriler yapmaktadır.